Om mig

__

Vävningen har funnits med alltsedan barndomen med en mamma som vävde mattor till hemmet i Arboga. När jag var 18 år gick jag en 1-årig vävkurs på Komvux där jag fick en gedigen grund. Först 20 år senare kunde jag äntligen skapa en egen ”vävstuga”. Ville lära mig mer och deltog i folkhögskolornas distanskurser i teori, daldräll, munkabälte och rosengång. Därefter skapade jag egna vävnader. Nyfiken-på-damast-kursen i Nybro gav också mersmak.

I mitt hus har jag inrett två rum med vävstolar, en för damast och en standard – båda 150 cm – för plädar, filtar och breda dukar. I övriga tre vävstolar väver jag bordslöpare och bordstabletter, handdukar och gungstolsmattor. På småstunder virkar jag grytlappar och stickar sockor.

I tankarna har jag mängder med idéer att förverkliga.

Inspiration

__

Naturen är min främsta inspirationskälla och dess färgkombinationer ger mig ständigt nya idéer till vävnader, som oftast får namn efter en vildblomma, t ex Skogsklöver, Kattfötter, Nyponros, Solvända, Gullviva, Kråkvicka, Kärringtand, Humleblomster, Vallmo och Kaprifol för att nämna några. Det är roligt att skapa utifrån material, känslor och tankar - det blir mitt helt egna uttryckssätt.

Med tiden fick jag många beställningar på traslöpare, men då använde jag endast nya tyger skurna i remsor. För ett antal år sedan började jag väva damast i Nybro, och hittills har jag vävt plädar och handdukar. Jag har också deltagit i flera vävdistanskurser hos folkhögskolor. Mina tyger som vävdes under teorikursen på Fristads folkhögskola fanns med på utställningen ”Klä dig i vävt” på Textilmuseet i Borås. Jag skapar egna mönster och färgkombinationer med inspiration utifrån gamla tekniker, naturen och bildminnen. Teknikerna östgötadräll, daldräll, munkabälte och rosengång är några av mina favoriter. Det mesta väver jag idag på beställning och kan skräddarsy vävnader helt utifrån mina kunders smak, tycke och behov.

Min vision

Vävningen har givit mig så mycket glädje genom åren och jag vill nu sprida min kunskap vidare till andra vävare. Att förvalta detta fina kulturarv känns som ett viktigt uppdrag.